Facebook Likers

Our Sponsors

December 31, 2011

(2012) Ada Apa Pada Jam 12:00 Tengah Malam


Selain daripada sambutan menyambut ketibaan tahun baru 2012, jangan dilupakan apa yang telah tertangguh sekian lama. Setelah ditangguhkan selama 3 tahun, tepat pada detik 12 tengah malam ini menandakan bermulanya tahun baru 2012, pemakaian wajib tali pinggang keledar belakang akan diwajibkan dan tiada alasan lagi yang boleh diberikan.


Tindakan saman terhadap pemilik kenderaan yang melanggari undang-undang ini akan bermula selepas jam 12 malam iaitu 1 Januari 2012. Dan memandangkan malam ini adalah malam sambutan tahun baru, kemungkinan besar akan ada operasi besar-besaran di ibukota dan bandar-bandar besar.


P/S: Sila berhati-hati. Bukan sahaja untuk keselamatan orang tersayang, malah untuk poket anda juga.  :)


December 23, 2011

(Cool) Thermal Imaging Music Video



This is an old music video clip shot using thermal imaging, and it does look cool. It was uploaded in 2007 and the artist is Emily Haines. There might be some instances of sensitive images in it. Please be informed.




White is white, black is ???

December 17, 2011

(Suggestion) To All Secretaries, Give Your Boss iPhone 4S Now!



SiRi in action.... That's a good thing right?

P/s: Have you got it yourself?


December 16, 2011

(Facebook) Dah Start Guna Timeline?


Dah start gunakan Timeline? Semua akaun Facebook akan secara automatik ditukar ke format baru ini bermula pada 22 Disember 2011. Ini merupakan perubahan terbesar Facebook setakat ini dan sama ada anda suka atau tidak, nampak gayanya inilah rupa terbarunya. Roll-out atau pelaksanaan format ini telahpun bermula pada 7 Disember yang lalu di New Zealand dan beransur-ansur ke negara-negara lain dan jika anda masih belum menerima info ini, sila gunakan link dibawah untuk preview dan mengaktifkan Timeline anda.



Mark Zuckerberg, CEO Facebook sendiri telah memperkenalkan fungsi terbaru ini pada bulan September yang lalu di f8 Conference sebagai profil terbaru Facebook. Ada yang sukakan profil baru ini, namun ada juga yang tidak menyukainya hingga ada yang telah memadamkan akaun mereka. Anda bagaimana?




Untuk mendapatkan preview awal, sila klik pada link ini dan klik pada Get It Now.


P/S: Pelik bila tengok semula semua post lama dari tahun 2008..... 

(Accident) A Motorcyclist Hit A Flyover Barrier

This is an old video uploaded in October 2011, showing a motorcyclist hitting a flyover barrier while negotiating a corner. The impact sent him flying down to the road below. To all readers,
please be more careful on the road.... Condolences to his family.

P/S: Please ignore the Superman title....




December 15, 2011

(Selebriti) Siapa dia?

Cuba teka siapa selebriti ni. Kenal? Nampak familiar? Ke memang langsung tak dapat nak cam?






















Dia adalah Kim Kardanshian tanpa make-up........... 

 


(Terbaik) Stop Motion - Proteigon

Apa itu Stop Motion? Ia adalah animasi gerak henti atau gerak pegun iaitu teknik animasi untuk membuatkan suatu objek yang dimanipulasi secara fizikal kelihatan bergerak dengan sendirinya. Ia boleh dilakukan dalam 2D ataupun 3D dengan penggunaan pelbagai medium seperti tanah liat, objek-objek seperti botol, objek alam, kertas mahupun manusia itu sendiri. Contoh terbaik adalah animasi Pingu.

Berikut adalah satu contoh video stop-motion yang amat mengkagumkan. Enjoy!





December 14, 2011

(Privasi) Facebook Tahu Apa Yang Anda Buat


Facebook sebenarnya amat mengenali diri anda, mungkin lebih dari apa yang anda sendiri tahu. Apabila meng'update' status anda, menambah rakan-rakan, menghantar mesej, men'tagging' gambar-gambar, Facebook sebenarnya merakamkan segala tindak tanduk anda, tahu apa yang anda buat. Walaupun mungkin info tersebut telah dipadamkan, ia sebenarnya tetap tersimpan didalam pangkalan data di server-server farm Facebook. Faktanya jelas, ada seseorang sedang memerhatikan anda.

Ada kisahnya disebalik posting ini. Seorang pelajar jurusan undang-undang di Vienna, Austria baru sahaja mengetahui sesuatu yang amat menakutkan. Dia telah menghantar permintaan rasmi kepada Facebook untuk mendapatkan segala data-data dirinya yang disimpan di pangkalan data Facebook. Facebook telah membalas permintaannya itu dengan menghantarkan sekeping CD kepada Max.

Apa yang terkandung didalam CD itu? Ada 1,222 fail PDF didalamnya, yang menceritakan secara jelas dan terperinci segala maklumat Max. Ini termasuk segala mesej yang telah dipadamkan, gambar-gambar beserta maklumat GPS (geotagged) dan semua butiran dirinya.


Ini adalah kisah Max. Apa pula maklumat anda yang disimpan oleh Facebook?


(Privacy) Facebook Knows A Lot About You


Facebook knows you a lot, I mean a lot. When updating statuses, adding friends, sending  messages, tagging photos etc, Facebook does actually recording every move that you makes. It's might be a mundane issue to you, but the fact is someone is monitoring you. Still reading this?

There's a story behind this. Max Schrems, a 24 year-old law student from Vienna, Austria actually sent a request to get a copy of his personal information that had been collected by Facebook. After waiting for some time, Facebook did sent him a disc. Inside the disc are 1,222 PDF files, detailing each and every moves that he made which includes deleted messages, relationships, geotagged photos, and everything that had been posted.



So how much data is Facebook collecting on you?



December 13, 2011

(Stop) No More Free ShoutMix From January 2012?

 Well, good stuff can never be free forever, right? ShoutMix, the social chat+comments platform that enables you to reach and engage your web audience in real-time, will cease the free service starting on 1st January 2012. After this date, the free accounts will stop working unless upgraded to a paid plan. You can check the open letter here or click the Important Notice on top of your ShoutMix widget. See sample below.


Cbox anyone? :)

December 11, 2011

(YES) 100!!



Today at 10:18pm, 11 December 2011.... This is my 100th post. Woot! Woot!


(Panas) Tengku Sophia? Power sangat ke?

Siapa #Tengku Sophia ? Well, kepada mereka yang tak tahu, this name is currently trending kat Twitter. Nak tau sebabnya kena baca sendiri dibawah la yek. Nak sedap lagi, tekan link kat atas nun. Panas gak hati..... nak sabar ke tak?


December 10, 2011

(Parody) Sexy And I Know It Versi Melayu



Buncit? Salah ke buncit? Thanks to #PakLemanAiman untuk link! :)





December 04, 2011

(Photo) A Cloud Shadow


This photo was taken while being stuck in a heavy traffic jam around Semenyih. The towering cloud's shadow created a huge line dividing the sky. It was scary...and beautiful at the same time. A lot of motorists also were busy capturing this. The same shadow was captured by some other friend as shown below.