Facebook Likers

November 01, 2013

(Nugget) Apa Isi Kandungan Nugget?


Siapa yang tak pernah jumpa nugget? Biasa dimakan dengan sos cili, dijual di pasar malam mahupun kompleks beli belah ternama, nugget adalah satu daripada makanan yang biasa dinikmati oleh masyarakat Malaysia. Ia digemari kanak-kanak malah disukai dan dijadikan snek oleh orang ramai.

Namun kadangkala terfikir semula dari bahagian daging manakah nugget ini sebenarnya diperbuat. Tiada bahagian ayam yang dipanggil nugget. Bahagian ayam adalah seperti dada ayam, paha ayam, kepak ayam, tetapi tiada yang bernama nugget. Jadi nugget itu sebenarnya dari bahagian ayam yang mana satu?

Baiklah. Berdasarkan hasil kajian para penyelidik dari Universiti Mississippi di Amerika Syarikat, ia boleh dikatakan hampir sahaja bukan ayam. Maksudnya isi kandungannya bukanlah daging putih ayam yang biasa kita makan, tetapi merupakan hasil campuran lemak, otot dan tulang. Mungkin ada daging tetapi kandungannya amat sedikit.


Ini adalah peratusan sampel nugget yang dilakukan mereka yang dibeli dari syarikat makanan segera multinasional.

Sampel A                                   Sampel B
56% Lemak                               58% Lemak
25% Karbohidrat                       24% Karbohidrat
19% Protein                               18% Protein


Melalui kanta pembesar mikroskop, didapati kandungannya merangkumi saluran darah, saraf, otot tulang, kulit, dan lain-lain. Oleh kerana kandungannya dipenuhi dengan bakteria, ia akan dibasuh (direndam) dengan ammonia untuk menghapuskan kuman-kuman yang ada. Selepas itu campuran nugget ini akan ditambahkan dengan perasa ayam tiruan dan oleh kerana ia berwarna merah jambu (pink), pewarna tiruan juga digunakan.


Tapi, walau apa pun yang anda telah baca disini, anda akan tetap membeli nugget dan menikmatinya dengan sos cili... hmm...sedap kan?

No comments:

Post a Comment

Ada nak komen apa-apa? Jemput bersila untuk menaip :p